Вестник Нов технически авангард   Издание на Технически университет - София.
		Вестник за образование, наука и актуална информация.  Излиза от 1959 година.


[Назад]
Кандидат студентска кампания 2017

ФФОЕ

Френският факултет - един европейски старт в живота


  Подготовка във високотехнологични престижни специалности по информатика, телекомуникации, електроника, електротехника и автоматика предоставя Френският факултет на ТУ - София. След завършването си, възпитаниците получават френска инженерна диплома по програмите на елитните френски университети, призната, като придобита във Франция от френските работодатели в България и по света. Благодарение на знанията си и дипломата, която придобиват, нашите възпитаници работят на ключови позиции във водещи компании по целия свят.
  Факултетът за френско обучение е единственият факултет в България и един от малкото в Източна и Централна Европа, който предоставя на своите студенти обучение признато не само в страната, но и от:
  • Франция - Френската комисия за инженерни звания (CTI – виж на - http://www.cti-commission.fr/) ;
  • Европейската мрежа за акредитация на инженерно образование (ENAE – виж на http://www.enaee.eu/).
  Дипломата от ФФОЕ дава юридическо право да практикувате по специалността си, като "Дипломиран инженер" в страните от Европейския съюз, Канада, САЩ, Турция и много др.
  Обучението е в директен петгодишен магистърски курс, след завършено средно образование, по време на който студентите имат възможност да развият своите способности и интереси. Благодарение на партньорства с водещи френски компании, на възпитаниците на факултета се предоставят стипендии от работодателите, както и им се предлагат стажове, за да се докажат професионално в реална практическа среда. Имайки предвид качественото образование студентите са изключително търсени от международни франкофонски компании още по време на следването си. Сред основните ни партньори са HP Bulgaria, Visteon, Schneider Electric, Melexis, ABB Bulgaria, Proxiad, OBS, IGE-XAO и мн. др.
  Едно от най-силните предимства на факултета са развитите взаимоотношения с водещи френски университети, чрез които се осъществява обмен на преподаватели и студенти. Така възпитаниците му получават не само най-съвременните теоретични и практически знания от преподаватели от Франция, но имат възможност и за провеждане на стажове там. "Следването във френския факултет и стажовете, които ми предоставиха открха за мен нови хоризонти" , споделя Христо Попов, работещ на отговорен пост в Schneider Electric.
  Отговарящото на високите френски стандарти образование се доказва ежегодно от победителите във конкурса организиран от Agence Univairsitaire francophone (Световна агенция на франкофонските университети, на която сме членове) и френското посолство за най-добра дипломна работа и най-добър дисертационен труд.
  Материалната база на Френския факултет е една от най-модерните в България. Факултетът разполага с няколко високотехнологични софтуерни лаборатории, резултат от партньорски проекти с бизнес средите. През декември миналата година беше открита поредната високотехнологична лаборатория, резултат от партньорски проекти с бизнес средите – ProxiHub. На откриването и посланикът на Република Франция и зам. министъра на икономиката изразиха задоволство от успешното сътрудничество между френския факултет и бизнеса, а г-н Александър Йовчев допълни: "Радваме се на изключително добро партньорство с Техническия университет и занапред ще продължим усилията си за още по-устойчиво сътрудничество между бизнеса и образованието".
  Фокус в обучението на Френския факултет е всеки студент и мотивирането му да разгърне индивидуалните му способности. Мениджмънтът на факултета провежда политика на отворените врати спрямо всеки възпитаник. "За нас студентите са личности, равноправни участници в обучителния процес. Това ни помага да отговорим наистина на нуждите на нашите възпитаници, а от друга страна – да бъдем винаги на най-високите европейски обучителни стандарти", смята деканът на факултета проф. д.ик.н. Кирил Ангелов.
  Факултетът за френско обучение по електроинженерство е невероятна перспектива за получаване на френска инженерна диплома в България, която дава възможност за професионална реализация на престижна позиция в международна компания. Условията за професионално развитие, напълно съпоставими с тези, които предоставят елитните френски университети, фокусира вниманието върху себе си не само на българи, но е и притегателно място за много франкофони идващи от цял свят. Понастоящем във ФФОЕ се обучават трима французи, завършили средното си образование във френски училища, и граждани на Мароко, Тунис, Алжир, Камерун, Конго и Турция.
  За повече информация можете да посетите Фейсбук страницата на факултета: https://www.facebook.com/ffgei/# или на http://ff.tu-sofia.bgНТА, бр.2, 2017 г.

nta533_2017_ksk_ffoe.html
[Назад]
НТА